Eten / recepten

Op deze pagina staan een paar van mijn veelgebruikte recepten

Chocolate chip koekjes

  • 225 g boter
  • 135 bruine suiker
  • 135 kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels vanille
  • 280 gram bloem
  • 2 gram zout
  • 4 gram soda
  • 4 gram bakpoeder
  • 330 gram chocolade chips
  • Eventueel een snuf instant espressopoeder

Boter mixen, suiker erdoor mixen, ei en vanille erdoor. Bloem, zout, soda en bakpoeder door elkaar, in delen door botermengsel. Als laatst de chocolade erdoor. 180 graden Celsius, 8-10 minuten

Vanillevla en Chocoladevla

  • 750 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 40-45 gram maizena
  • half vanillestokje

dooiers, suikers, maizena, vanillemerg plus lege stokje en twee eetlepels van de melk tot glad papje roeren in pan. Rest van de melk/room toevoegen, met garde klontjesvrij maken. Verwarmen terwijl je roert. Aan de kook brengen, blijven roeren en goed over de bodem/langs de randen! Ongeveer twee minuten koken, tot gewenste dikte (vla wordt nog dikker bij afkoelen). Bij te lang koken of niet goed roeren krijg je een soort gebakken eiervla, dus even goed opletten! Zeven boven grote kom/schaal en meteen afdekken met folie OP de vla, zo ontstaat er geen vel. Af laten koelen in de koelkast.

Voor chocoladevla laat je het vanillestokje weg, verminder je de suiker tot 60 gram, verminder je de maizena tot 35 gram en voeg je 80 gram pure chocolade in kleine stukjes toe aan de melk. De chocoladevla smaakt het best als hij goed gekoeld is, dus na een dag of nacht in de koelkast.

Thaise soep van Elepiet

  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 stengels citroengras
  • 5 cm gemberwortel in stukjes
  • Twee teentjes knoflook
  • Een rode peper
  • Bakje champignons
  • Blikje kokosmelk
  • Bosuitjes naar smaak

Bouillon met citroengras, knoflook en gember koken en een uur laten trekken. Geheel zeven, dan in plakjes gesneden champignons, kokosmelk en gesnipperde rode peper toevoegen. Kwartiertje verwarmen (kokosmelk mag niet koken). Laatste vijf minuten de gesnipperde bosuitjes erbij.

 

Lichtbruin sesambrood

Begin minimaal vier uur voordat het brood klaar moet zijn

  • 90 ml water (110 graden F, 40 graden C)
  • 5 gram gedroogde gist
  • Theelepel suiker

Suiker en gist in het water oplossen en afgedekt laten staan.

  •   180 ml melk (ongeveer 100 graden F, 40 graden C)
  •    14 gram boter
  •    1 eetlepel honing
  •    6 gram zout
  •    105 gram volkoren bloem
  •    30 gram witte bloem
  •    Ongeveer 20 gram sesamzaad of andere zaadjes/pitjes (bv zonnebloem, een mix van zaden)

Alles in een kom, gistmengsel erbij en op hoge snelheid 3 minuten kloppen.

  •    270 gram witte bloem

Toevoegen en 4 minuten kneden met de deeghaak/keukenmachine of 6 minuten met de hand. Het deeg moet nog licht plakkerig aanvoelen (ongeveer als de plakrand van een notitieblaadje)

Een schone kom invetten met olijfolie, de deegbal erin leggen en wentelen zodat deeg bedekt is met dun laagje olie. Afdekken met een douchemuts (of schone theedoek). 1e rijs: anderhalf uur.

Druk de lucht uit het deeg met je handen en dek weer af. 2e rijs: 20 minuten

Leg het deeg op het aanrecht (of een grote snijplank oid) en druk er weer de lucht uit met je handen, waarbij je een rechthoekige vorm maakt. Vouw dan de rechter en linkerkant naar elkaar toe in het midden en druk aan tot de lap even breed is als de bakvorm die je gaat gebruiken. Rol dan het geheel van boven naar beneden stevig op en leg met de naad omlaag in het ingevette bakblik. Snijd eventueel de bovenkant voor de sier in en bestrooi met wat van de zaden/pitjes die je hebt gebruikt. Dek af met ingevet huishoudfolie. 3e rijs: 1 uur.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (375 Fahrenheit). Haal het folie voorzichtig van de vorm en bak het brood in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin en gaar.

Net gebakken brood laat zich lastig snijden! Laat het brood daarom eerst minimaal een half uur afkoelen op een rooster. Het broodje op de foto is gebakken in een relatief klein bakblik: ongeveer 21 x 11 cm.

lichtbruin sesambrood

Cinnastack Pancakes

Na een oerhollands recept is het tijd voor een Amerikaanse toevoeging. Bij de IHOP (international house of pancakes) kun je heerlijk eten, voor veel Texanen is het de vaste plek om het ontbijt te nuttigen. Wij Hollanders gaan er graag ‘s -avonds heen voor een pannenkoek. Maanden geleden nam Jorinde er de ‘kaneelstapel’ en  nadat ik daar een hapje van had geproefd koos ik nooit meer iets anders. Het zijn dikke Amerikaanse pannenkoeken, eigenlijk meer te vergelijken met reusachtige poffertjes, daartussen en er bovenop een kaneelglazuur, een ‘drizzle’ van creamcheese maakt het af.

Basisrecept Pancakes:

  • 160 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 25 gram suiker
  • 3 gram zout (halve theelepel)
  • 1 ei
  • 240 ml melk
  • 2 eetlepels gesmolten boter (ongeveer 40 gram boter smelten)

Alle ingredienten mixen, bakken in een beetje boter. Ik doe vier eetlepels beslag per pancake, diameter ongeveer 15 centimeter, ze zijn dus dikker en kleiner dan Nederlandse pannenkoeken! De pan mag groter zijn, het beslag loopt niet tot de randen uit. Als de bovenkant begint te stollen, pancake omdraaien.

Kaneelglazuur:

  • 60 gram boter
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram kaneel
  • 1 eetlepel slagroom

Alles samen in steelpannetje smelten, blijven roeren. Als het te dun blijft kun je het op het laatst iets dikker maken met een klein schepje bloem.

Creamcheese Drizzle:

  • 30 gram roomkaas (philadelphia of monchou, mascarpone lijkt me ook lekker)
  • 2 eetlepels poedersuiker

roomkaas met suiker gladroeren,  met scheutje melk of citroensap iets verdunnen.

De Cinnastack stapelen:

Beginnen met een pancake, hierop een laagje glazuur. Dit herhalen tot de pancakes op zijn (er zijn vier of vijf pancakes van deze hoeveelheid beslag te maken) . Bovenop de laatste pancake nog een laag glazuur, daaroverheen de creamcheesedrizzle laten druipen/drizzelen/gieten. (niet alle drizzle gebruiken, je kunt de rest er voor de liefhebber bij geven in een bakje)

Verslavend lekker!

Gevuld Speculaas

waarschuwing: dit is echt “net echt” en afschuwelijk lekker! En ook nog makkelijk te maken. Ik zou geen goede reden kunnen bedenken om het ooit nog te gaan kopen, want zelf gemaakt is leuker en lekkerder!

Speculaaskruiden:

  • 20 gram kaneel
  • 2 gram witte peper
  • 4 gram kruidnagel
  • 4 gram nootmuskaat
  • 2 gram kardemom
  • 2 gram gemberpoeder

Meng alle kruiden in een bakje.

Amandelspijs:

  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • Rasp van halve/hele citroen (naar smaak, eigen inzicht)

Amandelen fijnmalen, suiker en ei samen losroeren en aan de gemalen amandelen toevoegen, nog even laten malen tot het een bal wordt. Dag in de koelkast leggen in plasticfolie, of een paar dagen. Voor gebruik in het speculaas haal je het uit de koelkast, voeg nu ongeveer driekwart losgeklopt ei en de citroenrasp toe, roer/meng met een vork tot het een smeerbare (maar niet vloeibaar) substantie is geworden.

Speculaasdeeg:

  • 250 gram boter
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 20 gram speculaaskruiden
  • Snuf zout
  • 50 ml melk
  • 500 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder

Bloem, bakpoeder, zout, kruiden en suiker mengen. Ik heb uiteindelijk 18 gram speculaaskruiden en nog 2 gram extra kaneel gebruikt. Boter erbij (koud), fijnsnijden met twee messen. Melk toevoegen en alles flink doorkneden tot een grote bal deeg ontstaat. Het blijft iets kruimelig, maar wordt uiteindelijk een geheel. Minimaal een uur in de koelkast leggen in plasticfolie.

Samenstellen:

  • Speculaasdeeg
  • Smeerbaar gemaakte amandelspijs
  • Restje losgeklopt ei (overgebleven van smeerbaar maken amandelspijs)
  • Amandelschaafsel of halve blanke amandelen

Deeg uit de koelkast, uitrollen tot ongeveer halve cm dikte, of meer of minder, wat je lekker vindt. De smeerbaar gemaakte amandelspijs uitsmeren over de helft van de plak deeg, randjes vrijhouden en plak dan dubbelvouwen (onbesmeerde helft over besmeerde helft dus). Aandrukken aan de randen. Of twee even grote plakken deeg maken waarvan je er een helemaal insmeert met spijs. Randen vrijhouden halve cm. Dan tweede plak er bovenop leggen en randen aandrukken. Bovenkant bestrijken met losgeklopt ei, amandelschaafsel of halve blanke amandelen erop.

Oventijd en temperatuur:

  • 175 graden Celsius
  • 30 minuten bakken
  • Op een bakplaat bekleed met bakpapier

Voor mensen die geen spijs lusten:

Speculaasdeeg uitrollen, vormpjes uitsteken, met ei bestrijken en ongeveer twaalf minuten in de oven, dan heb je speculaasjes. Hier kan ook lekker schaafsel op, maar zelfs dat lusten sommigen niet (martin…).

 Supersnelle pizza

  • 375 gram bloem
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 2 theelepeltjes zout
  • 7 gram gistkorrels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 225 ml warm water

alles in een kom, kneden tot bal. Rijzen is niet nodig, maar kan wel. Uitrollen op ingeoliede bakplaat, bekleden met ingredienten naar keuze. 20 tot 25 minuten bakken op 190 graden Celsius.

 

Ontbijtkoek

Na het brood is de ontbijtkoek aan de beurt, al vaker gemaakt in Nederland, maar met andere producten en ovens is het altijd weer even experimenteren .

  • 375 gram volkorenmeel (of een mix volkoren/wit) met 10 gram bakpoeder
  • 275 gram basterdsuiker
  • anderhalve eetlepel honing
  • 15 gram koekkruiden
  • 350 ml melk
  • eventueel 100 gram rozijnen of wat noten, gember of kokos erdoor

300 graden Fahrenheit / 150 graden Celsius, 60 tot 75 minuten

Bananabread – traditioneel Amerikaans recept

Sommigen van jullie weten dat Joris al sinds lange tijd elke dag een banaan eet. Aangezien hij dat de afgelopen week ineens niet meer deed, zat ik met bruine bananen. En weer anderen van jullie weten dat ik niet van bruine bananen houd, maar dat ik het ook zonde vind om ze weg te gooien. De meesten van jullie weten dat ik graag bak. Samenvatting: ik heb een bananabread gemaakt, volgens traditioneel amerikaans recept:

  • twee geprakte oude bananen
  • half cup roomboter
  • een cup suiker
  • anderhalf cup bloem
  • theelepeltje bakpoeder
  • twee eitjes

alles mixen, behalve de bloem en bakpoeder. Dan bloem en bakpoeder erdoor scheppen. In de ingevette cakevorm, oven op 175 graden celsius, 45 minuten.

Stroopwafels

Okee. Nu volgt dan mijn geheime recept voor stroopwafels. Ik heb er jaren over gedaan om een goed recept te vinden, wat mij betreft is dit een toprecept. Vooral wanneer de wafels nog warm zijn, zijn ze verrukkelijk! Maar ook afgekoeld smaken ze prima. Ik moet je wel waarschuwen, het is een flinke en als je net begint lastige klus. Maar het resultaat is zeker de moeite waard!

  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 200 ml water
  • 25 ml honing
  • 3 gram gelatinepoeder

Kook het water met de gelatine, doe dan de suiker en honing erbij en laat dit zeker 5 minuten koken. Goed mixen. Dit is je basisstroop.

  • 200 gram basisstroop
  • 100 gram basterdsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 1 gram kaneel

Doe alles in een pannetje, op laag vuur verwarmen, roeren tot alles is opgelost en je een gladde stroop hebt.

  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram roomboter
  • half ei
  • 10 ml melk (lauw)
  • 5 gram gist
  • 300 gram bloem
  • 2 gram kaneel
  • 3 gram zout

Gist oplossen in de melk, dan alles samen in een mengkom en snel kneden tot een bal soepel deeg. Of in de keukenmachine met kneedhaak. Maak van het deeg balletjes van ongeveer dezelfde maat. Of niet, als je verschillende maten stroopwafels wilt. Wafelijzer/oublieijzer licht invetten en goed heet laten worden. Pannetje warme stroop in de buurt zetten met lepel erin. Scherp plat mes klaarleggen en een vork of spatel om de wafel van het ijzer af te halen. Een lege schaal klaarzetten. Zorg dat alles binnen handbereik staat, maar niet in de weg. Let op! Stroop is erg heet en kan lelijke brandwonden veroorzaken! Dit is geen recept om met kinderen samen te maken! Leg nu steeds een balletje deeg in het wafelijzer, druk aan, maar maak het niet te plat. Dit is even zoeken wat werkt voor jou. Haal het wafeltje als het gebakken is met een vork of spatel uit het ijzer, leg het op de schaal, doe zo snel mogelijk een nieuw bolletje in het ijzer en snijd dan je eerste wafeltje horizontaal door met een scherp plat mes. Dit moet snel na het bakken, anders lukt het niet meer. Doe dan een lepel stroop op een van de helften (binnenkant) van de wafel en leg de andere helft er weer terug op. Tegen de tijd dat je dit hebt gedaan is je volgende wafeltje gebakken en klaar om door te snijden. Natuurlijk werkt het nog makkelijker als je met zn tweetjes bent. De stroopwafels zijn warm echt veel te lekker, dus pas op dat je je niet brandt! Hieronder mijn resultaat:

 

Limburgse wafels

Na stroopwafels waren de Limburgse wafels aan de beurt. Mijn vader maakt die met oud en nieuw altijd en brengt er dan een paar naar mijn oma’s. Deze traditie wilde ik graag voortzetten, met een stapeltje wafels voor elk Nederlands gezin hier.

  • 1 kg bloem
  • 1 pond witte basterdsuiker
  • 1 pond roomboter
  • 4 eieren
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 1 theelepel zout
  • 125 ml melk
  • 1 zakje bakpoeder

Boter en suiker mixen, eieren erdoor, melk erdoor, bloem met bakpoeder en zout mengen en door het beslag mengen. Bolletjes met een ijslepel scheppen en op het wafelijzer bakken.

Oliebollen

Met oud en nieuw kon ik het natuurlijk niet laten om oliebollen te bakken. Dus aan de slag. Wel op de ouderwetse manier met een braadpan vol olie en een korstje brood, want een frituurpan heb ik hier niet. Met onderstaand recept bakte ik bijna 70 oliebollen.

  • 1 kilo bloem
  • 1 liter lauwe melk
  • 80 gram verse gist (28 gram korrelgist/4 zakjes)
  • 80 gram roomboter
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • sap van een citroen
  • 3 eieren (of vier kleine)
  • 350 gram rozijnen, eerst wellen
  • 200 gram appel in kleine blokjes (liefst goudreinetten, maar die hadden ze hier niet)
  • 3 liter zonnebloemolie in een braadpan

appels met rozijnen in citroensap in een kom. gist oplossen in de melk. bloem met boter, eieren en suiker mengen. Dan de melk erdoor en dan de appels met rozijnen en citroensap erdoor. Zorg dat je een grote bak gebruikt! Op het laatst nog het snufje zout erdoor. Nu is het tijd om het beslag te laten rusten en rijzen. Afgedekt met een schone theedoek op een warme plek 30 minuten, dan flink doorroeren en nog eens 30 minuten met een schone theedoek op een warme plek. Als je een frituurpan gebruikt kun je deze instellen op 175 graden Celsius. Als je een braadpan met olie gebruikt moet het broodkorstje dat je erin gooit blijven drijven en meteen knisperen/bakken. Bak ongeveer 4 oliebollen tegelijk, anders koelt de olie te snel af. Oliebollen die mooi rond zijn draaien vanzelf om in de pan als de ene kant gaar is. Schep met twee lepels dus mooie ronde bolletjes beslag in de pan. Ongeveer 3 minuten per kant bakken. Uit laten lekken en met poedersuiker bestrooien vlak voor opeten. Ik geef zelf het liefst een bordje suiker apart erbij.

Bananapudding

Bij het feestje van de witte olifant was bananapudding gemaakt door een van Martin’s collega’s. Ik kreeg zijn recept, heel lief, maar kwam erachter dat dit voornamelijk bestond uit kant en klaar poedertjes die door elkaar werden gedaan. Dus op zoek naar een ander recept en zelf gaan uitproberen. Hieronder dus de bananapudding a la Karlijn.

  • 1 cup Suiker / 200 gram suiker
  • 1/2 cup bloem / 70 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 cups milk (whole or 2%) / 500 ml volle melk, of 2%vet melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel roomboter
  • 4 grote eidooiers
  • Doos  vanille koekjes, of zelfgemaakte vanillekoekjes (zie recept onderaan)
  • 4-5 rijpe bananen

Slagroom met suiker geklopt (winter)of een merengue van de overgebleven eiwitten maken (zomer)

Voor de pudding:

Suiker, bloem en zout in kom mixen. Eigeel kloppen in een steelpan op het vuur, dan bloemmengsel erbij. Ook melk met vanille erdoor en continu roeren/mixen. Aan de kook brengen en als het dik begint te worden boter erdoor roeren. Blijven roeren op het vuur tot gewenste dikte is bereikt.

Dan:
Bodem van schaal met vanillekoekjes bedekken, daarop een laagje bananen. Daarop laagje pudding, dan koekjes, bananen, pudding, koekjes, bananen afsluiten met slagroom (of merengue). Daarover nog een laagje koekjes verkruimelen.

Vanillekoekjes / Vanilla Wafers

  • ½ cup roomboter / 100 gram roomboter
  • 1 cup suiker / 200 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 1/3 cup bloem / 160 gram bloem
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout

Boter met suiker mixen. Ei en vanille erdoor mixen. Dan bloem, bakpoeder en zout erdoor. 12-15 minuten op 350 graden Fahrenheit / 180 graden Celsius

 

Keylime Pie

Nu eens een echt Texaans troostvoerrecept. Ofwel Southernstyle Comfortfood: een traditionele KeyLimePie! Heerlijk, zo lekker zelfs dat ik meestal de limoenvulling al op heb voor de bodem is gebakken… De vulling is gevaarlijk makkelijk te maken als je het eitjessplitsen eenmaal in de vingers hebt. Omdat ik in Nederland nog nooit een echte keylime ben tegengekomen kun je dit vervangen door sap en rasp van verse limoenen of citroenen.

Traditionele bodem:

  • 125 gram koude boter
  • 150 gram (gezeefde) bloem
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 eetlepel ijswater

Kneed de ingredienten snel tot een deeg en zet dit een uur in de koelkast. Verwarm de over voor op 200 graden. Druk het deeg in een taartvorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bedek de bodem met bakpapier en een blindbakvulling.  Kwartiertje bakken, dan de blindbakvulling en het papier verwijderen en nog tien minuten bakken. Daarna af laten koelen. Zelf vind ik het leuk om te expirimenteren met verschillende bodems. Bijvoorbeeld eens een lekkere zachte cakeachtige bodem eronder.

Vulling:

  • 400 ml gezoete gecondenseerde melk
  • 6 eidooiers
  • 125 mililiter Keylime sap
  • eetlepel keylime rasp

Mix de gecondenseerde melk met de eidooiers, voeg de rasp eraantoe en giet terwijl je het mengsel blijft mixen rustig het sap erbij. Schenk de vulling nu op de afgekoelde bodem, dek af met folie en zet in de koelkast, minstens twee uur, maar liever nog een hele nacht. Voor mensen die bang zijn voor het eten van rauwe eieren in verband met salmonella bestaat de mogelijkheid de taart  te bakken op 175 graden Celsius, twintig minuten (in plaats van in de koelkast te zetten dus). Dit zorgt wel voor een andere structuur van de vulling, die ik persoonlijk minder lekker vind. Gelukkig heb ik hier de luxe van dagverse eitjes van de ranch!

Topping:

Omdat je nu met zes ongebruikte eiwitten zit kun je ervoor kiezen een meringue te maken voor bovenop de keylime pie. Dus eiwitten opkloppen met 175 gram suiker en laten drogen in een warme oven. Of je klopt er wat slagroom bij en bewaart de eiwitten voor een aardbeienschuimtaart. Voor mij zelf hoeft er helemaal geen topping op deze taart. En zoals al gezegd, eigenlijk ook geen bodem. Tot nu toe heb ik nog niet eens de tijd gekregen om er een foto van te maken….taart al op!

Volgende keer maar eens proberen met een bodem van bitterkoekjes…. Lijkt me een lekkere combi

Pannenkoeken

Elke keer weer verbaas ik mij erover dat er nog steeds mensen zijn die denken dat je voor het maken van pannenkoeken pannenkoekmix nodig hebt. En waar je bij andere gerechten nog wel eens tijdswinst kunt behalen of ingewikkelde bereidingsstappen kunt overslaan door een mix te gebruiken, is dat bij pannenkoeken helemaal niet het geval. Daarom dus :

  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 100 gram bloem
  • eventueel een snufje zout

Alles door elkaar klutsen met de garde, klontje roomboter of scheutje olijfolie in de pan en bakken maar. Dit is genoeg voor drie grote of vijf kleine pannenkoeken. Omdat ik graag wat langer in de keuken sta varieer ik naar hartelust door bijvoorbeeld rozijntjes en kaneel aan mijn beslag toe te voegen. Of vers fruit mee te bakken, banaan, appel, aardbeien, blueberries. Of spek, kaas, een uitje en/of champignons. Helaas kennen ze hier geen pannenkoekenstroop…dat wordt zoeken naar een recept!

 

6 reacties op “Eten / recepten

  1. Heel leuke recepten zeker de moeite waard om te proberen

  2. inspirerend, ik ga ook weer eens gauw bakken, het bananabread kregen we zowel in Florida als in Canada, lekkerrrr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *